Arhiva
Popular Posts

Semnificația mărțișorului. Cum alegem mărțișorul potrivit?

by .

 

Sărbătoarea Mărțișorului în trecut

În trecut, parinții daruiau Marțișorul copiilor, atât fetelor, caât și baieților. Gestul era făcut în dimineața zilei de 1 Martie , înainte de răsăritul soarelui. Cum arată acest Mărțișor? De obicei, reprezentă o moneda din argint cu șnur bicolor pe care copiii o purtau prinsă la mâna, în piept sau la gât. După ce era purtat toata luna Martie, Mărțișorul nu se arunca la gunoi, ci era agățat într-un copac înmugurit sau înflorit. Ce mesaj avea Marțișorul? Se credea că toți purtătorii lui vor fi sănătoși tot timpul anului, norocoți, feriți de boli ți de deochi.

 

1 Martie  si Legenda Babei Dochia

 

Care este legenda Babei Dochia? Se spune că, la sfârșitul lunii februarie, Baba Dochia și-a trimis nora la pădure să-i culeagă fragi copți. Ajutataăde Dumnezeu, aceasta a găsit într-un final fragi copți. Când a văzut fragii, Baba Dochia a crezut că a trecut iarna, de aceea s-a pregătit să urce cu oile la munte împreună cu fiul său Dragobete. Pe 1 Martie a plecat la drum punându-și pe ea nouă cojoace care să o apere de ploaia mocănească ce a durat nouă zile și nouă nopți. În fiecare zi Baba Dochia a renunțat la câte un cojoc fiindcă aceasta se îngreuna din cauza ploii. De aceea, se spune că în primele 9 zile ale lunii Martie vremea este schimbătoare fiindcă Baba Dochia își scutura cojoacele. Conform legendei, Dochia a murit înghețată lângă oile sale în ultima zi a urcușului, când a venit un ger năprasnic. Chiar și astăzi s-a păstrat obiceiul ca femeile să-ți aleagă propria Babă, adica o zi din primele 9 ale lunii Martie și așa cum este ziua respectivă, friguroasă sau calduroasă, așa îi va fi sufletul tot timpul anului.

 

Cum alegem marțișorul potrivit?  

Iată câteva criterii de care puteți să țineți seama atunci când alegeți mărțișoarele pentru persoanele dragi, fie că e vorba de mame, bunici, soții, prietene, fiice, verișoare, colege sau vecine:

Se spune că aduc noroc marțișoarele care reprezintă un coșar, o potcoavă, un trifoi cu patru foi.

Puteți să alegeți marțișorul și în funcție de zodie.

Țineți cont ce mesaj transmite forma marțișorului: inima (dragoste), flori (prietenie, respect), insecte și animale (umor și amuzament).

Poate fi o bijuterie din aur sau din argint careia i se atașează un șnur de mărțișor. Numai pentru o persoana importanta.

Luați în calcul și prețul marțișorului, în esență, este un simbol.

Nu uitați că ambalajul contează; oferiți mărțișorul într-o cutie, pungă, săculeț, plic, orice ambalaj original sau specific sărbatorii.

Când nu știți exact ce să alegeți, soluția salvatoare poate fi o felicitare cu mărțișor. Cu ghiocei, este cea mai neutral alegere.

Daca aveți timp și inspirație, confecționați singuri mărțișoare folosind diferite materiale: țesături, mărgele, șnururi colorate, nasturi, bucăți de piele, fâșii de plastic, bucăți de porțelan, așchii de lemn, componente metalice, hârtii creponate etc. Antrenați-i și pe copii în realizarea lor. 

Despre noi

Compania IUVAS activează în domeniul industriei ușoare de la 24 februarie 1998.
Ea este localizată în zona industrială a municipiului Chișinău, sectorul Ciocana, str. Meșterul Manole, 9.
Întreprinderea IUVAS este specializată în confecâionarea produselor din tricot, care corespund cerințelor de calitate, dar și celor mai noi tendințe ale modei.
Este una din cele mai cunoscute firme de tricotaje din Republica Moldova, caracterizindu-se prin calitatea articolelor, dotarea tehnică a întreprinderii, promptitudinea în executarea și livrarea comenzilor, personal calificat, flexibilitate, prețuri accesibile.

Contacte

  • (+373 22) 47-80-29
  • (+373 22) 47-80-29
  • lilia_iuvas@mail.ru iuvassrl@mail.ru

Facebook

www.iuvas.com - all right reserved ®