Arhiva
Popular Posts

22 aprilie- ziua mondială a Pământului. Curiozități despre Pământ

by .

Ziua Pamantului - 22 aprilie - fiecare an marcheaza aniversarea nasterii miscarii moderne a interesului pentru mediul inconjurator. 

Intemeietorul a fost Gaylord Nelson, apoi un senator american din Wisconsin, care a propus primul protest national legat de mediul inconjurator, pentru a zgudui aranjamentele politice si pentru a forta introducerea acestei probleme in agenda natioanala .
 Pe 22 aprilie, 20 de milioane de americani, au iesit in strazi, parcuri sau in amfiteatre pentru a protesta in favoarea unui mediu inconjurator mai stabil si mai sanatos.
Ziua Pamantului, a trimis un mesaj foarte clar si foarte puternic, si anume ca cetatenii intregii lumi vroiau masuri rapide si decisive legate de energia curata. 
  Ziua Pamantului este acum sarbatorita pe plan international ca o expresie comuna, ca o dorinta publica de a construi o societate stabila. Unind cetatenii activisti, aceasta zi educa si mobilizeaza oamenii din intreaga lume pentru a proteja mediul inconjurator. Inspira necesitatea de a actiona, la nivel personal, comunitar, national si international.

Curiozitati despre Pamant

1. Pamantul are in jur de 4.5 miliarde de ani. Pentru a stabili vechimea Pamantului, cercetatorii au analizat si datat cele mai vechi roci de pe suprafata planetei, precum si meteoritii care au fost descoperiti. Asa au ajuns la concluzia ca Pamantul s-a format in urma cu 4.5 miliarde de ani, la 10 milioane de ani dupa nasterea Soarelui.

 

2. Am invatat cu totii ca Muntele Everest, cu cei 8.848 metri ai sai peste nivelul marii, este cel mai inalt punct de pe planeta. Informatia nu este insa in totalitate adevarat. Datorita formei sale ovaidale, punctele aflate la ecuator se afla pe pozitii "mai inalte". Astfel reiese ca, desi masoara doar 6.268 metri, Muntele Chimborazo din Ecuador este, de fapt, cel mai inalt punct de pe planeta.

 

3. Odata la fiecare 200.000 – 300.000 de ani, Pamantul isi schimba polii magnetici, iar procesul dureaza cateva mii de ani.

 

4. Distanta dintre Pamant si Luna nu a fost intotdeauna aceeasi. Conform masuratorilor realizate de oamenii de stiinta, satelitul natural al Pamantului se indeparteaza de planeta noastra cu o rata de aproximativ 4 centimetri anual. In acest timp, rotatia Pamantului incetineste, astfel incat ziua se mareste.

 

5. Apropo de durata zilei, aceasta nu are 24 de ore, ci 23 de ore, 56 de minute si 4 secunde. Este vorba de ziua siderala, adica timpul necesar unei rotatii complete a Pamantului in jurul axei sale, fata de stele sau fata de un reper inertial.

 

6. Planeta noastra este acoperita in proportie de 70% de apa. Cu toate acestea, oamenii au explorat doar 5% din aceasta suprafata

 

7. Pamantul a fost violet! Shil DasSarma, cercetator din cadrul Universitatii din Maryland, sustine ca in trecut Pamantul ar fi avut nuante de violet si asta datorita faptului ca microbii nu contineau molecula de clorofila, ci o alta componenta care ar fi dat organismelor culoarea violet.

 

8. Chiar daca nu realizezi acest lucru si ai impresia ca este in nemiscare, te invarti de fapt cu o miscare foarte mare. In functie de locul in care te afli pe glob, te poti invarti cu pana la 1.000 de mile pe ora. Oamenii de la Ecuador se invart cel mai repede, in timp ce o persoana aflat la Polul Nord sau Sud ar fi in perfecta nemișcare.

 

9. In Camerun si undeva la granita dintre Rwanda si Republica Democratica Congo se afla trei lacuri care ar putea exploda oricand. Este vorba despre Nyos, Monoun si Kivu, toate formate in cratere vulcanice. Magma din interiorul vulcanilor elibereaza dioxid de carbon in apa lacurilor, rezultand un strat bogat de dioxid de carbon pe fundul lacului care este eliminat prin intermediul unor explozii.

 

10. Un singur ghetar este responsabil pentru 10% din apa topita in intreaga lume. Este vorba despre Arcticul canadian, care intre 2004 si 2009 a pierdut un volum echivalent cu 75% din Lacul Erie din America de Nord, care are circa 483 kilometri cubi.

 

11. Un singur fulger poate incalzi aerul cu 30.000 de grade Celsius.

 

12. Aproximativ 1,5 trilioane de litri de apa se folosesc zilnic in lume

  

 

Despre noi

Compania IUVAS activează în domeniul industriei ușoare de la 24 februarie 1998.
Ea este localizată în zona industrială a municipiului Chișinău, sectorul Ciocana, str. Meșterul Manole, 9.
Întreprinderea IUVAS este specializată în confecâionarea produselor din tricot, care corespund cerințelor de calitate, dar și celor mai noi tendințe ale modei.
Este una din cele mai cunoscute firme de tricotaje din Republica Moldova, caracterizindu-se prin calitatea articolelor, dotarea tehnică a întreprinderii, promptitudinea în executarea și livrarea comenzilor, personal calificat, flexibilitate, prețuri accesibile.

Contacte

  • (+373 22) 47-80-29
  • (+373 22) 47-80-29
  • lilia_iuvas@mail.ru iuvassrl@mail.ru

Facebook

www.iuvas.com - all right reserved ®