Arhiva
Popular Posts

29 APRILIE-Ziua Internațională a Dansului. Curiozități despre dans

by .

La 29 aprilie este aniversată Ziua internațională a dansului, prin care se încurajează promovarea acestei forme universale de exprimare artistică, dincolo de frontierele etnice, politice sau culturale.

Oamenii au dansat de mii de ani, mărturie fiind figurile de dansatori ce apar în picturile rupestre din Europa și Africa, datând din timpuri preistorice. Dansul, una dintre cele mai vechi forme ale artei, poate exprima emoții, poate spune o poveste, poate crea o atmosferă specifică sau poate etala rezistența fizică a dansatorului. Dansul l-a însoțit pe om, în călătoria sa prin timp, ca un prieten fidel și de încredere, adaptându-se mereu nevoilor sale, fie de exprimare, fie de relaxare sau de comunicare.

 

La origine, cuvântul „dans” provine din limba sanscrită și se traduce prin „tensiune”. Cu alte cuvinte, dansul a fost încă din timpuri străvechi un mod de eliberare a oricarui tip de tensiune interioară.

Știați că... dansul este vechi de 9000 de ani?

 

Prima dovadă arheologică în privința dansului provinde de la picturile rupestre din India, vechi de 9000 de ani.

 

Știați că... dansul arde multe calorii?

Dasul este o forma distractivă de mișcare care poate înlocui cu succes un program intens de sport. Studiile arată că o oră de dans poate arde între 500 si 700 de calorii! Dansatorii profesionisti pot arde într-un spectacol de balet, de 3 ore, atâtea calorii cât un atlet care alearga 28 de kilometri sau cât un fotbalist într-un meci!

 

Știați că... dansul prezintă efecte terapeutice?

Psihologi, terapeuți și instructori din lumea întreagă folosesc dansul ca mijloc terapeutic. Instituții medicale de prestigiu au cercetat efectele dansului asupra sănătății fizice și psihice, iar concluziile au fost uimitoare. Dansul redă echilibrul interior, reface energia organismului, crește imunitatea și tratează eficient depresia ori anxietatea. De asemenea, prin dans scade riscul de boli și complicații cardiovasculare, iar diabetul este ameliorat. 
Neurologii si psihiatrii au sesizat efectele pozitive ale dansului si asupra creierului. Se pare ca aceasta activitate imbunatateste functiile cerebrale, memoria și previne aparitia bolii Alzheimer.

 

Știați că... dansul este cel mai bun exercițiu?

Un studiu realizat de o echipă de cercetători italieni și prezentat în cadrul unei conferințe organizată de American Heart Foundation, demontrează că dansul este cea mai buna formă de mișcare pentru trup și minte. Dansul este superior oricărei forme de exercițiu fizic pentru menținerea sănătății inimii.

 

Știați că... dansul este instinctiv?

Mișcarea ritmică a corpului este instinctivă. Aceasta se combină, constient sau nu, cu ritmurile naturii. Priviți copiii mici cum își manifestă emoțiile pe melodiile preferate.

 

Știați că... pot dansa chiar și persoanele cu dizabilitati?

Cursurile de dans special concepute pentru persoanele cu dizabilitati sunt foarte populare în Europa. Exista chiar concursuri de dans pentru astfel de persoane!

 

Știați că... dansul este o adevarată terapie de cuplu?

Aceasta forma de miscare întărește comunicarea în cuplu, testează limitele, crește încrederea între parteneri și ii ajuta pe cei doi să se cunoască mai bine.

 

Știați că... dansul îmbunătățeste digestia?

Multe din tulburările digestive își găsesc remediul în dans. Această formă de mișcare stimulează majoritatea mușchilor din corp, inclusiv cei aflați în zona abdominală. Mișcările ritmice se transmit sistemului digestiv, în acest fel tranzitul intestinal este imbunatatit și multe din tulburările abdominale dispar.

 

Știați că... dansul ne face mai fericiti?

Nu este de mirare că cei care au intrat în lumea dansului nu mai renunță niciodată la această pasiune. Studiile arata că, în timpul dansului, crește secreția de endorfine la nivelul creierului. Endorfinele sunt supranumite și „hormonii fericirii”, fiind răspunzatoare de starea de bine.

 

Dansati pentru a alunga tensiunile, dansati pentru a fi mai fericiti!


 

Despre noi

Compania IUVAS activează în domeniul industriei ușoare de la 24 februarie 1998.
Ea este localizată în zona industrială a municipiului Chișinău, sectorul Ciocana, str. Meșterul Manole, 9.
Întreprinderea IUVAS este specializată în confecâionarea produselor din tricot, care corespund cerințelor de calitate, dar și celor mai noi tendințe ale modei.
Este una din cele mai cunoscute firme de tricotaje din Republica Moldova, caracterizindu-se prin calitatea articolelor, dotarea tehnică a întreprinderii, promptitudinea în executarea și livrarea comenzilor, personal calificat, flexibilitate, prețuri accesibile.

Contacte

  • (+373 22) 47-80-29
  • (+373 22) 47-80-29
  • lilia_iuvas@mail.ru iuvassrl@mail.ru

Facebook

www.iuvas.com - all right reserved ®