Arhiva
Popular Posts

Data de 27 iunie marchează Ziua Internaţională a Pescarului

by .

Data de 27 iunie marchează Ziua Internaţională a Pescarului, sărbătoare instituită în anul 1984, la Conferinţa Internaţională pentru Reglementare şi Dezvoltare a Pescuitului de la Roma. Cu ocazia acestei zile, numeroase ţări organizează concursuri de pescuit şi diverse seminarii, la care pot participa pescari cu experienţă, dar şi amatori.

Alegerea locului de pescuit pe rauri

      Alegerea corectă a  unui loc de pescuit, realizată înainte sa montam echipamentul si sa sondam,  este  un aspect deosebit de important pe râuri si pe apele naturale   Pentru a avea succes in partidele efectuate pe râuri și pe ape naturale, sălbatice, pescarul trebuie sa își dezvolte “simțul apei”: locuri frecventate sau frecventabile de pesti in mod natural si particularitati de comportament al speciei urmarite. 

   La ce ne referim atunci când spunem ca înainte de a începe căutarea unui loc de pescuit pe rău, ar trebui să luați în considerare specia de pește pe care doriți să o prindeți? Ei bine , mreana este mai ușor de găsit în ape cu fundul pietros, în curent moderat/tare, poate fi prinsa destul de bine chiar  si pe ape tulburi. Același tip de  mediu este apreciat de exemplu și de alți pești, cum ar fi scobarul și morunașul, iar pe acestia din urma îi găsim atat pe Dunăre cat si  pe raurile mari. Despre scobar trebuie să știm ca migreaza catre amonte primavara, cautand locuri cu apa mica în care să depuna, iar peste iarna cauta zone cu apa de adancime medie. In Dunăre si pe râurile mari plăticile sunt omniprezente pe lângă maluri, mereu în mișcare, în căutarea hranei și se deplasează de regulă in cârduri de-a lungul pragurilor, la fel si hibrizii ei. Carasul, sta in canale mai lente, si pe râu e mai degrabă de găsit pe zone cu substrat tare , dar curent mai slab, canale,  in golfuri, in gropane.  Pe râurile lente/moderate si in canalurile de irigatie sau de legatura, găsim si babușca mai ales daca substratul este nisipos /argilos iar apa relativ adânca si vegetația abundenta.

       Dincolo de aceste exemple peștii tind să schimbe locația lor preferată, în funcție de nivelul apei si temperatura deci implicit in funcție de anotimp.       Primul indicator pe riu, de care pescarul trebuie sa tina cont,  indiferent de sezon este chiar suprafata apei. Aceasta tradeaza pentru ochiul format structurile de sub suprafata, si daca observam vartejurile formate, putem sa localizam vizual si un eventual prag mai conturat, inainte sa sondam efectiv.       

O alta zonă care ține peștele este de regula malul în care bate curentul care adeseori se rupe și lasa pradă apei copaci imenși, care în timp devin adapost și sursa de hrana pentru foarte multe specii. Atentie insa la riscul de a pierde multe monturi si al dificultatea naditului si a scosului pestilor dintre crengile nevăzute. De acolo vine denumirea de „agățătură” și, desi este frustrant, sa pierzi monturi si pești, răsplata celui care risca poate fi una regala. 

Un alt truc, pe langă citirea suprafei sau observarea crengilor unui copac căzut, este urmărirea zonelor de pescuit vara, cand de regula raurile scad isi tradeaza mai usor secretele din adancuri mai ales atunci cand sunt limpezi Pragurile pot deveni vizibile cu ochiul liber, la fel și agățaurile submerse, iar vegetatia acvatica este in acest anotimp crescuta la maxim Tot in sezonul cald , peștii se trădează uneori prin sărituri, sclipiri vizibile  sub luciul apei   sau,  dacă se hrănesc intens, în carduri, apa poate fi chiar tulburată într-o anume zonă iar la suprafață ei pot apare foarte multe bule de aer.  

    Iarna, cautati zonele in care apa  are un curent constant, si suprafata apei pare uleioasa, densa, si acolo sunt sanse mari sa localizati pestii. Daca zona in care pescuiti este saraca sau aprroape  lipsita de structuri, atunci pestii vor fi localizati grupat langa oricare structura exista. Fie cautati zonele mai adânci fie agățaturile submerse,  Un bolovan, sau un trunchi de copac scufundat poate reprezenta o zona colonizata de pesti pe o zona in care nu exista alte structuri aparente.

     Simțul apei se câștigă în timp, prin experiență însă pentru începători, recomandăm să țină cont de cele menționate si  înainte să se instaleze,  să înțeleagă unde ar trebui să se afle peștii, sa meargă în acele zone, să caute structurile vizibile și semnele prezenței peștilor, iar după aceea pot trece la sondare.       Echipamentul, nada si momeala ajuta pescarul începător sa prindă  si sa scoată cu ușurința pestele din apa, chiar daca face greșeli de drill, sau de înțepare a peștelui, însă localizarea este de departe cel mai important factor in ecuația unei partide reușite, si cel pe care personal vi-l recomandam  sa încercați sa îl stăpâniți cat mai repede. 

 

Sursa Dependent de feeder

Despre noi

Compania IUVAS activează în domeniul industriei ușoare de la 24 februarie 1998.
Ea este localizată în zona industrială a municipiului Chișinău, sectorul Ciocana, str. Meșterul Manole, 9.
Întreprinderea IUVAS este specializată în confecâionarea produselor din tricot, care corespund cerințelor de calitate, dar și celor mai noi tendințe ale modei.
Este una din cele mai cunoscute firme de tricotaje din Republica Moldova, caracterizindu-se prin calitatea articolelor, dotarea tehnică a întreprinderii, promptitudinea în executarea și livrarea comenzilor, personal calificat, flexibilitate, prețuri accesibile.

Contacte

  • (+373 22) 47-80-29
  • (+373 22) 47-80-29
  • lilia_iuvas@mail.ru iuvassrl@mail.ru

Facebook

www.iuvas.com - all right reserved ®