Arhiva
Popular Posts

9 august-ziua Internațională a Grădinilor Zoologice și Parcurilor

by .

În fiecare an, pe data de 9 august se sărbătoreşte Ziua Internaţională a Grădinilor Zoologice şi Parcurilor. Marcată anual, această zi este dovada interesului pe care comunitatea internaţională îl acordă conservării biodiversităţii.

Rolul grădinilor zoologice constă în furnizarea informaţiei asupra vieţuitoarelor sălbatice, promovarea protecţiei mediului, conservarea naturii, a speciilor rare şi a celor pe cale de dispariţie. Parcurile, de asemenea, joacă un rol deosebit de important în educaţia de mediu şi îmbunătăţirea calităţii vieţii populaţiei.

 

În ţara noastră există mai multe rezervaţii ştiinţifice, rezervaţii naturale, un parc naţional, parcuri naturale, monumente ale naturii, rezervaţie a biosferei, sit al patrimoniului mondial natural.

 

Grădina Zoologică din Chişinău a fost fondată la 9 mai 1978 de către autorităţile locale ale oraşului şi este unica din ţară. Iniţial, Grădina Zoologică număra doar 60 de specii de animale. În prezent colecţia instituţiei numără 725 de exemplare, care include 165 de specii ale faunei de pe toate continentele, cu excepţia Antarctidei, inclusiv animale rare şi ameninţate cu dispariţia, incluse în Cartea Roşie şi în Cartea Roşie a Republicii Moldova

Odată cu dezvoltarea oraşelor, intensificarea industrializării şi sporirea traficului rutier, crearea zonelor verzi a devenit un imperativ al urbanismului modern. Ele înfrumuseţează locul de viaţă şi de muncă, îmbracă într-o haină vegetală atractivă cadrul arhitectural al oraşelor, contribuind la ameliorarea microclimatului, purificând atmosfera de praf şi substanţe nocive, furnizeazând oxigenul necesar vieţii.

În prezent, zona verde a municipiului Chişinău este constituită din 10 parcuri silvice, 6 parcuri, 4 grădini publice şi 31 de scuaruri. În total, ele ocupă circa 3500 ha. Cele mai importante parcuri din Chişinău sunt:

 

Parcul "Dendrariu" din mun. Chişinău, care a fost creat în anul 1973, fiindu-i atribuit un lot de pământ cu suprafaţa de 83 ha în partea de vest a oraşului. Parcul Dendrariu reprezintă suprafeţe terestre şi acvatice în limitele cărora sunt create în mod artificial colecţii de arbori şi arbuşti cu specii autohtone şi exotice. Actualmente parcul "Dendrariu" este reprezentat prin 1820 de taxoni, dintre care 1300 de taxoni de arbori şi arbuşti şi 520 taxoni de plante floricole, inclusiv trandafiri.

 

Grădina Publică "Ştefan cel Mare" - locul preferat pentru odihnă, plimbări, întâlniri pentru locuitorii Chişinăului de toate vârstele. Acesta a fost amenajat în 1818, pe o suprafaţă de 7 hectare. Punctele de atracţie ale grădinii sunt cele patru havuzuri. Este unul dintre cele mai vechi modele de arhitectură peisajeră din Basarabia, cate timp de peste jumătate de secol a fost reconstruit de mai multe ori.

Sub aspect botanic, Grădina publică "Ştefan cel Mare" cuprinde o varietate de peste 50 de specii de arbori, arbuşti, liane, unele dintre ele considerate rare.

 

Scuarul Catedralei este situat în centrul oraşului, din partea de sud-vest se alipeşte Pieţei Marii Adunări Naţionale. Fiind întemeiat în anul 1836, ocupă o suprafaţă de 9 hectare. Parcul are 8 intrări, de la care pornesc alei drepte spre spaţiul liber din faţa catedralei "Naşterea Domnului".

 

Grădina publică "Alunelul" este amplasată în zona de vest a oraşului pe o suprafaţă de 11 ha. A fost fondată la începutul anilor '60 ai secolului trecut, pe locul sectorului vechi al cimitirului evreiesc.

 

Parcul Valea Morilor este situat in partea de sud-vest a oraşului Chişinău, fiind fondat în anul 1950 într-un spaţiu pitoresc de 120 ha, cu relief inedit, din care face parte şi râuleţul Durleşti. Parcul are 4 intrări. Fitodiversitatea parcului este reprezentată prin circa 50 de specii de arbori şi arbuşti.

 

Parcul Valea Trandafirilor este un parc situat în sect. Botanica. Parcul se întinde pe o sutiprafață de 145 de hectare, dintre care 9 hectare - suprafață de apă. A fost amenajat în 1968 pe un teritoriu deluros, cultivat cu trandafiri, fiind trase numeroase alei și îndiguite malurile apelor.

La marginea parcului, lîngă str. Trandafirilor, se află Memorialul victimelor de la Cernobîl și un parc de distracție, unicul din Chișinău în care funcționează o roată panoramică.

 

Parcul silvic Râşcani este situat în partea de nord-est a oraşului, în preajma sectoarelor Râşcani şi Ciocana. Parcul a fost fondat în anul 1970 în baza unui masiv natural de pădure.

 

Parcul silvic la Izvor este situat în partea de nord-vest a oraşului. Are o suprafaţă de 163 hectare, fiind fondat în anul 1972. Speciile principale de copaci: arţar, salcâm, mesteacăn, plop.

 

Despre noi

Compania IUVAS activează în domeniul industriei ușoare de la 24 februarie 1998.
Ea este localizată în zona industrială a municipiului Chișinău, sectorul Ciocana, str. Meșterul Manole, 9.
Întreprinderea IUVAS este specializată în confecâionarea produselor din tricot, care corespund cerințelor de calitate, dar și celor mai noi tendințe ale modei.
Este una din cele mai cunoscute firme de tricotaje din Republica Moldova, caracterizindu-se prin calitatea articolelor, dotarea tehnică a întreprinderii, promptitudinea în executarea și livrarea comenzilor, personal calificat, flexibilitate, prețuri accesibile.

Contacte

  • (+373 22) 47-80-29
  • (+373 22) 47-80-29
  • lilia_iuvas@mail.ru iuvassrl@mail.ru

Facebook

www.iuvas.com - all right reserved ®