Arhiva
Popular Posts

Obișnuiți să căutăm paradisul în locurile cele mai spectaculoase și exotice de pe pămînt, ignorăm uneori fără știință că avem ce vedea aici, acasă, în țara noastră.

by .

Iuvas și-a propus să vă prezinte cela mai solicitate destinații turistice din Moldova.

Mai exact, 10 locuri bune de văzut în Moldova. Pornind de la cel mai mare beci din lume și continuînd cu misterele care le ascund mănăstirile locurile turistice din Moldova sunt comoari care așteaptă să fie descoperite.

 

1.Complexul muzeal ‚’’Orheiul Vechi’’

Complexul muzeal ‚’’Orheiul Vechi’’, situat într-un defileu stîncos, adînc de peste 200 metri ai rîului Răut, reprezintă una dintre cele mai vestite zone cu vestigii ale stabilirii ale diferitor civilizații în perimetrul dintre Nistru și Prut. Suprafața complexului arheologic  este extraordinar de mică pentru numărul mare al monumentelor naturale și de arhitectură destinse direct din istorie și legendă.

Aici turiștii mai pot vizita muzeul ‚’’Curtea Țărănească’’(secXIX), rezervația peisagistică ’’TREBUJENI’’/

Distanța de la Chișinău- 55 km

2.Cetatea Soroca

Cetatea Soroca  se găseşte în mijlocul orașului Soroca, la circa 160 km spre nord de Chişinău. Ea a fost construită la trecătoarea peste Nistru pe locul unor fortificaţii mai vechi.  Între anii 1543-1546, în timpul domniei lui Petru Rareş, cetatea este rezidită din temelie de piatră, aşa cum o vedem şi astăzi. Fortăreaţa este unicul monument medieval din Moldova, care s-a păstrat aşa cum l-au conceput meşterii, iar în bastionul de la intrare există o biserică mică militară. 

Tot aici mai puteţi vizita monumentul „Lumînarea Recunoştinţei” (ridicat pe stîncă, deasupra Nistrului, este una dintre cele mai importante zidiri în istoria modernă a Moldovei) şi mănăstirea Cosăuţi. 

 Distanța de la Chișinău- 160 km

 

3. Vinăria Mileștii Mici

Crama de la Mileştii Mici a intrat în 2007 în Cartea Recordurilor, după ce a fost validată ca fiind cea mai lungă din lume şi cu cea mai mare capacitate de depozitare. La ora actuală lungimea totală a galeriilor e de peste 200 kilometri, cu străzi ce poartă numele vinurilor renumite, de-a lungul cărora sînt amplasate cisterne cu o capacitate totală de 65 de milioane de litri, cu cascade subterane, săli de degustare şi cişmele. 

Distanța de la Chișinău -20km

 

4. Mănăstirea Căpriana

Într-o zonă pitorească de codru, în centrul Moldovei, se găseşte una dintre cele mai vechi mănăstiri din Moldova - Căpriana (întemeiată în 1429).  Fiind închisă şi devastată în anii postbelici, ea se redeschide printre primele în 1989, devenind foarte curînd un simbol al renaşterii naţionale. La Căpriana a existat şi cea mai mare bibliotecă mănăstirească din Moldova, cu preţioase daruri domneşti. 

Tot aici mai puteţi vizita bisericile “Adormirea Maicii Domnului” (1545), “Sfîntul Nicolae” (1840), “Sfîntul Gheorghe” (1903); rezervaţia peisagistică “Căpriana-Scoreni”; stejarul lui Ştefan cel Mare; cea mai veche rezervaţie din Moldova - “Codri”; mănăstirea Răciula; fabrica de vin “Cojuşna”. 

 Distanța de la Chișinău -40km

 

5. Vinăria Cricova

Lungimea totală a galeriilor de la Cricova depăşeşte 60 km în subteran. Pe străzile subterane “Cabernet”, “Feteasca”, “Pinot” se pot deplasa autobuze cu turişti, însoţiţi de ghizi experimentaţi. În Cricova sînt produse vinuri spumante, respectîndu-se cu stricteţe tehnologia clasică franceză. Astfel, Cricova a devenit o veritabilă carte de vizită a Moldovei.

Distanța de la Chișinău-15km

 

6. Mănăstirea Saharna

Rezervaţia naturală Saharna se află pe înălţimea nistreană într-o zonă de atracţie turistică foarte populară. De sus, de pe stînciile din satul Saharna, se întind peisaje de excepţie: defileul stîncos şi împădurit al rîuleţului Saharna (16 km lungime) ce saltă peste 30 de praguri şi cascade. Deşi mănăstirea era înfloritoare în anii 50, ea a fost închisă de autorităţile sovietice în anul 1964. Mănăstirea a fost redeschisă în 1991. Tot atunci au fost reparate clădirile bisericilor.

Distanța de la Chișinău-110 km

 

7.Vinăria Purcari

La sudul Moldovei, într-o zonă liniştită, pe o muchie de deal, se înalţă o cetate renovată. Anume aici se produc minunatele vinuri de Purcari. Vinăria se mândreşte cu galerii subterane care adăpostesc o colecţie remarcabilă de vinuri cu brandul Purcari, printre care se numără exemplare care datează încă din anul 1948. Aceste vinuri au obţinut mai mult de 30 de medalii la diferite concursuri.  

Distanța de la Chișinău-120 km

 

8. Mănăstirea Hâncu

Mănăstirea Hîncu este una dintre cele mai bine amenajate şi vizitate mănăstiri din Moldova. Pe timpurile sovietice, pe teritoriul mănăstirii activa sanatoriul Ministerului Sănătăţii. În 1990, la cererea localnicilor din satele vecine, mănăstirea Hîncu este redeschisă, devenind în scurt timp una dintre cele mai bine amenajate şi vizitate de turişti. În preajma mănăstirii se găsesc mai multe izvoare bogate în apă, unul dintre ele avînd o mineralizare sporită.

 Distanța de la Chișinău-55km

 

9. Rezervația naturală Țîpova

Mănăstirea Ţîpova este considerată una dintre cele mai mari mănăstiri din Europa.  Mănăstirea este zidită pe vîrful unor stînci abrupte, deschizînd o privelişte fermecătoare a luncii fluviului Nistru. Fiind situată la 100 de metri deasupra nivelului apei, ea include trei niveluri, numărînd mai multe încăperi, inclusiv două biserici.

Distanța de la Chișinău-100km

 

10. Mănăstirea Japca

Mănăstirea Japca este cunoscută vizitatorilor prin mănăstirea de maici de aici, care a fost singura functională în perioada sovietică. Lăcaşul este ridicat pe un mal stâncos, care pare inaccesibil pentru construcţia  bisericii şi chiliilor. Peretele din exteriorul mănăstirii rupestre, tencuit şi văruit, creează impresia unei case de lut ce stă pe o pantă şi nu a unei biserici. 

 În împrejurimile mănăstirii mai pot fi vizitate rezervaţiile naturale Raşcov şi Valea Adîncă, izvorul cu apă minerală.

Distanța de la Chișinău-160 km

 

Grăbește-te să vizitezi în această vară cele 10 destinații turistice din Moldova

Despre noi

Compania IUVAS activează în domeniul industriei ușoare de la 24 februarie 1998.
Ea este localizată în zona industrială a municipiului Chișinău, sectorul Ciocana, str. Meșterul Manole, 9.
Întreprinderea IUVAS este specializată în confecâionarea produselor din tricot, care corespund cerințelor de calitate, dar și celor mai noi tendințe ale modei.
Este una din cele mai cunoscute firme de tricotaje din Republica Moldova, caracterizindu-se prin calitatea articolelor, dotarea tehnică a întreprinderii, promptitudinea în executarea și livrarea comenzilor, personal calificat, flexibilitate, prețuri accesibile.

Contacte

  • (+373 22) 47-80-29
  • (+373 22) 47-80-29
  • lilia_iuvas@mail.ru iuvassrl@mail.ru

Facebook

www.iuvas.com - all right reserved ®