Arhiva
Popular Posts

Cum să îmbraci copilul iarna și vara?

by .

Cu ce să îmbrac copilul? Nu va transpira oare? Poate îi va fi frig? La sigur, ca tînără mămică ţi-ai pus aceste întrebări şi tu!

În continuare îți recomandăm câteva propuneri generale despre cum e mai bine  să îmbraci copilașul.

 

În încăpere

 

 Cînd te afli cu copilul în încăpere, ţine cont de următoarea schemă

22ºC şi mai mult - un maiou sau un body subţirel din fibre naturale de bumbac.

21 - 22ºC - îmbrăcăminte în 1-2 straturi: lengerie subţire din bumbac, un costumaş la fel din fibre naturale şi ciorăpei.

17 - 20ºC - îmbrăcăminte în 2 straturi: lengerie din bumbac, un costum grosuţ tricotat sau din flanel cu mînecile lungi, ciorăpei din lînă.

15 - 16ºC - îmbrăcăminte în 3 straturi: lengerie din bumbac, un costumaş subţirel din fibre naturale.

 

Afară

 

25º şi mai mult - îmbracă doar lengerie subţire şi comodă din stofă naturală şi un chipiu uşor pentru a proteja căpşorul de soare.

23 - 24ºC - îmbrăcăminte în 2 straturi: lengerie din materie naturală, un costumaş subţirel la fel din materie naturală şi un chipiu sau o bonetă uşoară.

20 - 22ºC - îmbrăcăminte în 2 straturi: lengerie din 100% bumbac, costumaş tricotat sau din fibre naturale cu măneci lungi, ciorăpei şi o bonetă tricotată sau din bumbac.

17 - 19ºC - îmbrăcăminte în 3 straturi: lengerie din bumbac, costum din fibre naturale, un costum mai grosuţ din lînă, ciorăpei şi o căciuliţă uşurică tricotată.

13 - 17ºC - îmbrăcăminte în 4 straturi: lengerie din bumbac, costumaş subţirel, costum din lînă sau parţial din lînă cu mînecile lungi, o coftiţă călduroasă, ciorăpei din lînă, căciuliţă grosuţă din lînă.

8 - 13ºC - îmbrăcăminte în 4 straturi: lengerie din stofă naturală (bumbac), costumaş din bumbac, costumaş grosuţ parţial sau total din lînă, ciorăpei din bumbac şi din lînă, salopetă de toamnă, o bonetă din bumbac şi deasupra o căciulă parţial sau total din lînă.

 

 2 - 8ºC - îmbrăcăminte în 5 straturi: lengerie din stofă, costumaş din bumbac, costumaş grosuţ parţial sau total din lînă, o coftiţă călduroasă, jambiere/pantalonaşi pentru stratul de desupt (ru: рейтузы), 2 perechi de ciorăpei din lînă, salopetă de toamnă), o bonetă din bumbac, căciulă din lînă, mănuşele şi fular.

 

 La temperatură mai joasă de -5º, trebuie să îmbraci copilul încă mai grosuţ, să fii cît mai atentă şi să urmăreşti starea copilului.

 

Cum determini dacă îi este frig 


- Principiul de bază - comportamentul copilului. Pe frig copilul foarte violent reacţionează - strigă tare, se mişcă. Pielea obţine o nuanţă pală.


- După gradul de răcire a nasului, gîtului şi a mîinii mai sus de încheietură. Dacă năsucul bebeluşului e rece atunci şi lui îi este frig, iar dacă e fierbinţel atunci îi este cald.


- Picioare de gheaţă (verifică dacă încălţămintea nu a devenit mică sau fixă pe picior, asta contribuie la hipotermie (suprarăcire).


- Practica arată că copilul nu va tăcea dacă îi este frig. Dacă el este calm - înseamnă că îi este bine.

 

Cum determini dacă îi este cald

 

- Primul simptom al supraîncălzirii - setea, adică copilul cere să bea.


- La plimbare permanent faţa e caldă, cu toate că afară e -8º.


- Prea cald spatele şi gîtul, aproape fierbinţi.


- Mîini foarte calde (mîinile şi picioarele sunt părţi ale corpului care trebuie să fie, din cauza specificului circulaţiei sanguine, de temperatura "camerei").

 

 

Reguli de alegere a hăinuţelor indiferent de temperatură şi sezon

 

Lengeria şi al doilea strat de haine trebuie să fie doar din stofe naturale. Ele permit accesul oxigenului protejînd micuţul de îngheţ, de iritarea pielii de la transpiraţie şi supraîncălzire.

 

 2. Încearcă să protejezi pielea gingaşă de prejudicii. Pe părţile îmbrăcămintei care au contact direct cu pielea nu trebuie să fie cusături aspre, butoane, elastic îngust şi strîns, încuietori mari şi dantelă.


3. Hainele trebuie să protejeze copilul de hipotermie (scădere subnormală a temperaturii corpului). Simptomele de răcire a corpului pot fi reprezentate printr-un plînset liniştit, paliditatea feţei şi conturul roşu a buzelor, somnolenţă, răcirea tălpilor, gambelor şi mîinuţelor.

Despre noi

Compania IUVAS activează în domeniul industriei ușoare de la 24 februarie 1998.
Ea este localizată în zona industrială a municipiului Chișinău, sectorul Ciocana, str. Meșterul Manole, 9.
Întreprinderea IUVAS este specializată în confecâionarea produselor din tricot, care corespund cerințelor de calitate, dar și celor mai noi tendințe ale modei.
Este una din cele mai cunoscute firme de tricotaje din Republica Moldova, caracterizindu-se prin calitatea articolelor, dotarea tehnică a întreprinderii, promptitudinea în executarea și livrarea comenzilor, personal calificat, flexibilitate, prețuri accesibile.

Contacte

  • (+373 22) 47-80-29
  • (+373 22) 47-80-29
  • lilia_iuvas@mail.ru iuvassrl@mail.ru

Facebook

www.iuvas.com - all right reserved ®